Broeinest der naieven


Wie was deze man die in zijn huis poseert voor eigen werk? Nu vrijwel vergeten maar eens stonden de mensen Ivan Rabuzin (Kljuć 1921 – Varaždin 2008) stonden in de rij. Maar al bijna een halve eeuw liggen naieven uit Joegoslavie niet zo meer best. Zijn doeken hangen vrijwel nergens meer op zaal en de handel ziet er dan ook geen brood.

Misschien komt dat omdat men ooit aan de grote vraag van een groot koperspubliek voldeed: hele dorpen sloegen aan het schilderen in de stijl van vooral Ivan Generalić (1914 – 1992) De vraag was enorm: posters, kalenders, paraplubakken, pennen, schriften… alles in de idyllische boerenbalkanstijl die doordrong tot in de warenhuizen. Die stijl deed het goed bij een flower-power generatie. In Nederland was het platteland in korte tijd drastisch veranderd door industrialisatie van het boerenbedrijf. In de Balkan had je nog ‘echte’ boeren.

Ivan Rabuzin ontwikkelde een geheel eigen stijl die ook vele anderen heeft beinvloed. Eigenlijk ging het om kunst voor de massa. Men beschilderde en bedrukte in al die creatieve broeinesten van alles en nog wat  totdat men van die stijl genoeg had. Rabuzin zelf kon daar natuurlijk niets aan doen. Hij heeft er goed van kunnen leven.

Waar zijn al die schilderijen gebleven? Sundaywonders heeft er één. En ‘eigenlijk’ is ie best mooi….

 

 

https://sundaywonders.com/ma-1701-001/?wonder=identified-artists


Translate »