mark peeters

Mark Peeters (Den Haag, 1955) is op verschillende gebieden werkzaam in de beeldende kunst. Kunst is hem als het ware met de paplepel ingegoten: zijn ouderlijk huis was een episch centrum van Zero-, Nul-kunst en poezie van De Nieuwe Stijl. Hij is niet alleen steun en vraagbaak als het gaat om dat hoofdstuk van de kunstgeschiedenis maar schrijft ook artikelen en levert bijdragen aan documentaires en tentoonstellingen.

Na een werkzame periode als medewerker van de kunstredactie van NRC Handelsblad en De Volkskrant ontwikkelde hij zijn voorkeur voor ontwikkelingen die zich voltrekken in de schaduw van de moderne en hedendaagse kunst: naïeve kunst en outsider art. Hij schrijft, verzamelt en maakt tentoonstellingen bij voorkeur op dat gebied. Tot zijn omvangrijke verzameling, die hij 'Sundaywonders' noemt (zonder waarde maar niet waardeloos), horen werken van onder andere Leonardus Neervoort, Hub. Sijstermans, Cornelis Kaay, Pieter Hagoort, Arie van Leijen, Henk Lamm, Eva van Dam - Bremmer en Tobias Tebbe. Van het overgrote deel van deze verzameling zijn de makers anoniem of onbekend. Hij vindt dat de geschiedenis ons heeft geleerd dat kunst in de schaduw altijd van grote betekenis is geweest voor de ontwikkeling van kunst in de spotlight. Dat de kunst in de schaduw zich evengoed ontwikkelt kan beter uit de verf komen als de kunstgeschiedenis haar niet ziet als een bijverschijnsel waarvan niet het spoor doodloopt, maar juist als aanjager fungeert. Hij stelt: 'Als een outsider goed is dan is ie beter.'

Bij antiquariaat Kraayenbrink in Deventer rond 1980. V.L.n.r. Henk Peeters, Jan Schoonhoven, Mark Peeters (toont een zojuist gevonden foto van Armando aldaar) en Jan Henderikse.


Mark Peeters in het Stedelijk Museum Amsterdam tijdens tentoonstelling 'Zero, Let Us Explore the Stars' in 2015, poserend voor het werk 'Akwarel' van Henk Peeters.