De Britannica encyclopedie maakt een verschil tussen naieve kunstenaars en zondagsschilders. Gedrevenheid, ambitie tegenover hobby, plezier en tijdverdrijf. Om een verschil te maken moeten we dus de maker kennen en inzicht hebben in zijn motieven.
Sundaywonders lijkt, dat doet de naam vermoeden, te hebben gekozen voor de zondagsschilder maar niet heus. Om te beginnen is het ondoenlijk om de motieven en werkwijze te achterhalen van vrijwel anonieme schilders. Hoewel kunst het produkt is van de geest moeten we de maker helaas buiten beschouwing laten en genoegen nemen met de tastbare produkten van die geest. Vandaar dat we de uitspraak van Marcel Duchamp onderschrijven die aanhanger was van het idee dat het de kijker is die de kunst maakt. Vandaar de toevoeging ‘wonders’ in ‘sundaywonders’.
Neem nou deze duif; geschilderd als liefhebberij uit verveling of onstuitbare passie? In feite zal het ons worst wezen wat de motieven geweest zijn van iemand om dit te schilderen. Geldzucht en ijdelheid speelden bij Grandma Moses net zo’n rol als bij Michelangelo. Triest is het als er geen vraag (meer) is. Dan stikt een gekooide vogel in z’n eigen stront.
https://www.britannica.com/art/naive-art
Naïve art, also spelled naïf art, work of artists in sophisticated societies who lack or reject conventional expertise in the representation or depiction of real objects. Naïve artists are not to be confused with hobbyists, or “Sunday painters,” who paint for fun. The naïve creates with the same passion as the trained artist but without the latter’s formal knowledge of methods.